ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ

ΒΙΝΤΕΟ

ΗΧΟΣ

Παρασκευή, 22 Ιανουαρίου 2016 15:52

Τα "μουστουλούκια"

Γράφτηκε από τον
Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(0 ψήφοι)

Τα "μουστουλούκια" είναι μια λέξη εντελώς άγνωστη σήμερα στα παιδιά του χωριού. Δεν ξέρω την προέλευσή της, μα ξέρω τι σήμαινε. Όταν μαθαίναμε κάποια ευχάριστη είδηση, που αφορούσε κάποια οικογένεια στο χωριό, π.χ. γύρισε ο γιος με άδεια ή απολυτήριο από το στρατό, ο πρώτος, που τον έβλεπε έτρεχε με τα κόσια[1], να μεταφέρει την είδηση στην οικογένειά του. Να τους το πει πρώτος, γιατί έτσι θα ανταμείβονταν, με χαρτζιλίκι. Θα έπαιρνε τα "μουστουλούκια", όπως λέγαμε. "Μουστουλούκια" έπαιρνε κι όποιος έφερνε πρώτος σε ένα σπίτι το νέο της γέννησης κάποιου παιδιού, καθώς κι εκείνος  που πρώτος έφερνε στο σπίτι το όνομα ενός παιδιού, που βαφτίζονταν στην εκκλησία.

Ήταν βλέπεις συνήθεια τα χρόνια εκείνα ο πατέρας ενός παιδιού, που βαφτίζονταν, να μην παρευρίσκεται στην εκκλησία, αλλά να περιμένει στο σπίτι, για να του πάνε τα παιδιά τα "μουστουλούκια" για το όνομα και να δώσει χαρτζιλίκι σε όλα τα παιδιά δείχνοντας έτσι την μεγάλη του χαρά, για το όνομα, που είχε δοθεί στο παιδί του. Φυσικά όποιος έφθανε πρώτος στον πατέρα έπαιρνε και τα "μουστουλούκια", την μερίδα δηλαδή του λέοντος στο χαρτζιλίκι.

Οι συγγενείς, το πρωί της Κυριακής, πήγαιναν το παιδί στην εκκλησία, μετά την λειτουργία. Ο καντηλανάφτης είχε ήδη έτοιμο το ζεστό νερό για την κολυμβήθρα. Ο παπάς περίμενε τους συγγενείς και τον νουνό στον  νάρθηκα κι εκεί μπροστά στέκονταν απέναντι από τον νουνό και το παιδί κι άρχιζε το μυστήριο. Αφού ο νουνός έλεγε το πιστεύω κι αφού απαντούσε άλλοτε αρνητικά κι άλλοτε θετικά στις ερωτήσεις, που του έκανε ο παπάς, σύμφωνα με το τελετουργικό, όπως:

-Αποτάξομεν τον Σατανά;

-Αποταξάμενος.

τα παιδιά αγωνιούσαν γύρω περιμένοντας να ακούσουν το όνομα, για να τρέξουν να πάνε πρώτα στο σπίτι, για να πάρουν τα μουστουλούκια. Θυμάμαι ότι  κάποια παιδιά έπαιζαν συνεννοημένα το παιχνίδι. Ο ένας δηλαδή στέκονταν εκεί που γίνονταν η βάπτιση, για να ακούσει το όνομα και να το φωνάξει στον άλλον, που περίμενε έξω από την εκκλησία, ώστε τρέχοντας μετά να προλάβει να φθάσει πρώτος στον πατέρα και να πάρει τα "μουστουλούκια". Άλλοι πάλι πιτσιρικάδες στέκονταν ακόμα  πιο μακριά, γιατί  είχαν μάθει εκ των προτέρων από τον νουνό το όνομα και περίμεναν να δοθεί το σύνθημα για να τρέξουν. Δεν ήταν λίγες οι φορές που στο σπίτι έφθανε λάθος όνομα και γίνονταν παρεξηγήσεις, είτε γιατί τα παιδιά άκουσαν λάθος, είτε γιατί  ο νουνός άλλαξε το όνομα τελευταία στιγμή, ψημένος από κάποιους συγγενείς.

 Θυμάμαι μια βάφτιση, που η νουνά ήταν λίγο περασμένης ηλικίας και δεν άκουγε και καλά. Στημένη λοιπόν απέναντι από τον παπά, τον κοιτούσε στο στόμα για να ξεχωρίζει αυτά, που  την ρωτούσε, κι αμέσως μετά γυρνούσε στους δικούς της για να της πουν τι να απαντήσει. Δεν ήξερε η φουκαριάρα να διαβάζει καν. Όταν λοιπόν ο παπάς της ρώτησε:

-Αποτάξομεν το Σατανά;

 κάτι σάν να κατάλαβε παρακολουθώντας τον στα χείλια, και με θάρρος, χωρίς να συμβουλευθεί καν την κόρη της απάντησε:

-Έμ,...Ας του πιτάξουμε κι στα Σανά!..

Το γέλιο βέβαια που ακολούθησε δεν περιγράφεται.

Αργότερα η συνήθεια άλλαξε, κι ο πατέρας παρευρίσκονταν στην εκκλησία κατά την ώρα του μυστηρίου. Τα "μουστουλούκια", τα έδινε εκεί επί τόπου, σε μια γωνιά του νάρθηκα, που πήγαινε και στέκονταν την ώρα, που θα λέγονταν το όνομα. Με το που ακούγονταν το όνομα, όλα τα παιδιά ορμούσαν πάνω στον πατέρα φωνάζοντας το όνομα και διεκδικώντας το χαρτζιλίκι τους, με παράπονα πολλές φορές του τύπου:

-Γιατί εκείνον τόσα κι εμένα πιο λίγα; Γιατί τον άλλον περισσότερα; Ή Εγώ το είπα πρώτος!...και άλλα τέτοια.

Οι πατεράδες, που ήθελαν να έχουν ήσυχο το κεφάλι τους από όλα αυτά, έβγαζαν από την τσέπη τους τα φραγκοδίφραγκα, που είχαν για αυτό το σκοπό, τα πέταγαν ψηλά κι όποιος προλάβει μετά. Πανζουρλισμός. Με τις ώρες σερνόμασταν στο πάτωμα του νάρθηκα και ψάχναμε, μήπως κάτι δεν είχαμε εντοπίσει. Μήπως καμιά δεκάρα έμενε αζήτητη.
[1] Πολύ γρήγορα.

Διαβάστηκε 2481 φορές Τελευταία τροποποίηση στις Παρασκευή, 22 Ιανουαρίου 2016 15:56

Τελευταία άρθρα από τον/την diaxirisi_bozatzidis_adamiotes

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Πρωτομαγιά Ο γάμος »
Συνδεθείτε για να υποβάλετε σχόλια