ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ

ΒΙΝΤΕΟ

ΗΧΟΣ

Παρασκευή, 22 Ιανουαρίου 2016 15:52

Ο γάμος

Γράφτηκε από τον
Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(0 ψήφοι)

Σημαντικό γεγονός για μια οικογένεια να βαφτίζει ένα μωρό. Μα ακόμα πιο σημαντικό γεγονός ο γάμος κάποιου παιδιού της οικογένειας. Γι αυτό φυσικά στους γάμους γίνονταν τα μεγαλύτερα γλέντια. Κι ακόμα περισσότερο όταν επρόκειτο για μοναχοπαίδια.

Όταν ορίζονταν πλέον η ημερομηνία, άρχιζαν και οι προετοιμασίες. Αγγελίες σε εφημερίδες δεν γίνονταν τότε. Προσκλητήρια δεν τυπώνονταν. Όλη την τελευταία εβδομάδα πριν τον γάμο, μέχρι και το απόγευμα του Σαββάτου, της παραμονής δηλαδή του γάμου, κάποια παιδιά από το σόι της νύφης γύριζαν το "κουρντίρ" της νύφης, ενώ άλλα παιδιά από το σόι του  γαμπρού, γύριζαν το "κουρντίρ" του γαμπρού. Το κάθε γκρουπ δηλαδή, κρατούσε ένα μικρό πήλινο σταμνάκι με μια μικρή προεξοχή μπροστά, σαν αυτήν που έχουν τα ποτιστήρια και γυρνούσαν στο χωριό από σπίτι σε σπίτι.

Το σταμνάκι, το "κουρντίρ", όπως το λέγαμε ήταν στολισμένο με διάφορες ζωγραφιές εξωτερικά αλλά και με λουλούδια, που είχαν δεθεί απάνω του επί τούτου και μέσα περιείχε τσίπουρο. Από νωρίς είχαν παραδοθεί στα παιδιά, που θα γύριζαν τα "κουρντίρια", καταστάσεις με τα ονόματα των καλεσμένων. Χτυπούσαν λοιπόν τα παιδιά την αυλόπορτα των σπιτιών και έλεγαν:

-Γυρίζουμε το "κουρντίρ" της τάδε, που παντρεύεται την Κυριακή τον τάδε. Είστε καλεσμένοι της νύφης.

Ύστερα κερνούσαν με το τσίπουρο τα αφεντικά, τα οποία με χαρά δέχονταν την πρόσκληση  και έδιναν μάλιστα και χαρτζιλίκι στα παιδιά. Εννοείται ότι το ίδιο έκαναν τα παιδιά του άλλου γκρουπ, που καλούσαν κόσμο, για λογαριασμό του γαμπρού. Το βράδυ, όλο σχεδόν το χωριό ήταν καλεσμένο στο σπίτι του γαμπρού ή της νύφης.

Από το πρωί του Σαββάτου στα σπίτια του γαμπρού και της νύφης, υπήρχε οργασμός. Τα σπίτια ετοιμάζονταν για το γλέντι. Βλέπεις τα γλέντια του γάμου την εποχή εκείνη, δεν γίνονταν ούτε σε ταβέρνες ούτε σε κοσμικά μαγαζιά. Από το πρωί, στο σπίτι της νύφης, όπως και στου γαμπρού, είχαν μαζευτεί συγγενείς, γειτόνισσες και φιλενάδες και δούλευαν. Άλλες φρόντιζαν την καθαριότητα του σπιτιού, άλλες να απλωθούν τα προικιά της νύφης, για να περάσουν όλοι οι χωριανοί το βραδάκι, να τα δουν. Να δουν τι παίρνει ο γαμπρός πέρα από το καλό και όμορφο κορίτσι. Να φέρουν και κείνοι τα δώρα τους και μετά να συμμετέχουν στο γλέντι, που θα ακολουθούσε στο σπίτι της νύφης.

Άλλες γυναίκες πάλι, πήγαιναν και έρχονταν κουβαλώντας ταψιά γεμάτα φαγητά. Πατάτες, κρέατα, σαρδέλες, όλα σκεπασμένα με σάλτσα από χωριάτικη ντομάτα, που μοσχοβολούσε και κατευθύνονταν προς τους φούρνους της γειτονιάς, όπου θα ψήνονταν, για να είναι έτοιμα το βράδυ για να σερβιριστούν στους καλεσμένους στο γαμήλιο γλέντι.

Από το απόγευμα κιόλας, οι αυλές και τα χαγιάτια ήταν καλοσκουπισμένα και πλυμένα με νερό. Τα τραπέζια ήταν στρωμένα με καθαρά τραπεζομάντιλα κι ο κόσμος σιγά-σιγά κατέφθανε. Έδιναν σε κάποιον του σπιτιού τα δικά τους τα δώρα, κεντήματα, τηγάνια, κουτάλες, σκεύη γενικά της κουζίνας και μετά οι μεν γυναίκες έμπαιναν μέσα στο σπίτι, για να επιθεωρήσουν και να θαυμάσουν την προίκα της νύφης που ήταν ήδη απλωμένη σε ένα μεγάλο δωμάτιο με ξεχωριστό τρόπο, οι δε άντρες στρώνονταν στα τραπέζια κι άρχιζαν να κουτσοπίνουν λίγο-λίγο τα ουζάκια με το μεζέ, που τους σερβίριζαν οι γυναίκες. Σε λίγο κατέφθαναν και τα όργανα, ο παππούς ο Γιαννάκς, ο παππούς ο Θανάσης ο Χάτσιος, ο Αλέκος ο Σέρρας, που στρώνονταν στην δουλειά. Τραγούδι και χορός.

Το πρόγραμμα άρχιζε πάντα με τα καθιστικά τραγούδια του γάμου και συνεχίζονταν με χορευτικά της περιοχής. Όλη αυτή την ώρα προσέρχονταν κι άλλοι χωριανοί και στρώνονταν για φαί, πιοτό και τραγούδι και χορό. Όλοι φίλοι μεταξύ τους, όλοι συγγενείς.

Οι γονείς της νύφης δεν σερβίριζαν, παρά κάθονταν σε ένα κεντρικό τραπέζι περιμένοντας να έλθει και η νύφη, για να γλεντήσουν μαζί της την τελευταία κοριτσίστική της νύκτα. Την ευθύνη του γλεντιού την είχαν αναθέσει σε κάποιους άλλους στενούς τους συγγενείς. Και με τραγούδια  και χορούς η νύχτα προχωρούσε.

Την ίδια ώρα στο σπίτι του γαμπρού υπήρχε άλλο αντίστοιχο γλέντι, με τον γαμπρό και τους καλεσμένους του, συγγενείς και φίλους. Τα μπρατίμια[1] του γαμπρού χαλούσαν τον κόσμο. Έπιναν και τραγουδούσαν και χόρευαν. Τα πειράγματα προς τον γαμπρό, σχετικά με την ελευθερία του, που την έχανε από την επόμενη, έδιναν και έπαιρναν. Κάποιοι από αυτούς, εκείνη την νύχτα, όπως ήταν έθιμο, έκαναν έφοδο σε σπίτια συγγενών της νύφης, που αμέριμνοι κι εκείνοι διασκέδαζαν στο σπίτι της νύφης και έπαιρναν από τα κοτέτσια, κόκορια ή κότες, για να τα ψήσουν και να τα φάνε και να γελάσουν με το χουνέρι, που τους είχαν κάνει. Παρεξήγηση δεν υπήρχε φυσικά τέτοια μέρα για τέτοια πράγματα.

Κι όταν πια κόντευε μεσάνυκτα, όλοι οι καλεσμένοι του γαμπρού, με τα όργανα μπροστά, έβγαιναν από το σπίτι κι έπαιρναν τον δρόμο, που οδηγούσε στο σπίτι της νύφης. Μπροστά οι μουσικοί έπαιζαν καρσιλαμάδες κυρίως, που οι μερακλήδες τους χόρευαν στην διαδρομή κρατώντας στο χέρι πάντα το μπουκάλι με το ποτό τους. Όταν έφταναν στο σπίτι της νύφης οι δυο παρέες ενώνονταν και το γλέντι συνεχίζονταν μέχρι τα ξημερώματα συνήθως.

Το πρωί της Κυριακής, μετά το σχόλασμα της εκκλησίας, στο σπίτι της νύφης μαζεύονταν πολύς κόσμος, γυναίκες, άνδρες, αγόρια και κορίτσια. Όλοι αυτοί οι συγγενείς και φίλοι θα βοηθούσαν στην μεταφορά της προίκας της νύφης στο καινούριο της σπίτι. Άλλοι πάλι έφερναν και μεταφορικά μέσα, όπως κάρα, ζεμένα κανονικά με τα άλογα τους, που κι αυτά είχαν διάφορα στολίδια πάνω στα χάμουρά τους. Όλοι θα βοηθούσαν στην μεταφορά της προίκας της νύφης στο καινούργιο της σπίτι. Τα βαριά πράγματα φορτώνονταν στα κάρα, ενώ τα ελαφριά, όπως κεντήματα, σεντόνια, κατσαρόλες, τηγάνια, φωτιστικά κι άλλα ψιλολόγια, μεταφέρονταν από τα παιδιά με τα χέρια. Τα μεγάλα κορίτσια συνήθως μετέφεραν τα κεντήματα αξίας ή όμορφα στρωσίδια, πάνω στο τεντωμένο επιδεικτικά χέρι τους. Όλα πλυμένα και σιδερωμένα. Φυσικά η μεταφορά κατά τέτοιο τρόπο της προίκας είχε σκοπό, να δει ο κόσμος, τι καλή προίκα, που έπαιρνε ο γαμπρός. Αυτή την έννοια βέβαια είχε και η περιφορά της προίκας σ’ όλο το χωριό, σ όλους τους δρόμους και σε όλα τα σοκακούδια.

Το μεσημέρι όλος αυτός ο κόσμος έφθανε στο σπίτι του γαμπρού, όπου περίμενε ο ίδιος ο γαμπρός για να παραλάβει την προίκα και να ακούσει τα διάφορα πειράγματα, αλλά και για να δώσει μπαχτσίσι σε όλους σχεδόν, που βοήθησαν στην μεταφορά της προίκας.

Θυμάμαι ότι, στον γάμο του Άγγελου του Χάτσιου και της Βασιλείας Αδαμούδη, μετέφερα σαν στενός γείτονας της Βασιλείας, που ήμουνα, τα κλειδιά κάποιας ντουλάπας, που είχε μεταφερθεί, από προηγούμενη μέρα, και μέσα της είχαν κλειδωθεί χρήσιμα για τις μέρες εκείνες ρούχα. Θα ήμουνα  ίσως και δέκα χρονών και κάποιος με συμβούλευσε πειράζοντάς με να απαιτήσω από τον Άγγελο 5 ολόκληρες δραχμές για να του δώσω τα κλειδιά. Και εγώ φυσικά τον πίστεψα και το έκανα. Κι όταν ο Άγγελος, με το δίκιο του, αρνήθηκε τόσα πολλά λεφτά, γιατί ήταν πάρα πολλά για την εποχή εκείνη, εγώ πήρα τα κλειδιά και εξαφανίστηκα κάνοντας τον Άγγελο να με ψάχνει.

Από την ώρα, που η προίκα είχε πάει στο σπίτι του γαμπρού άρχιζαν τα κεράσματα. Τα όργανα ήταν εκεί, οι φίλοι του γαμπρού, τα μπρατίμια όπως τους έλεγαν, ήταν στρωμένοι και πίναν και τραγουδούσαν ενώ τα όργανα έπαιζαν καθιστικά του γάμου τραγούδια. Σε λίγο κατέφθανε και ο κουρέας, που με την μουσική θα κούρευε και θα ξύριζε τον γαμπρό, ώστε να είναι φρέσκος και ωραίος. Ο κόσμος άρχιζε σιγά-σιγά να μαζεύεται. Κι όταν πια πλησίαζε η ώρα του στεφανώματος, όλη η παρέα, όλο το ψίκι[2] όπως το λέγαμε, αναχωρούσε για το σπίτι της νύφης. Μπροστά πήγαιναν οι μουσικοί, που έπαιζαν ασταμάτητα κι ακολουθούσαν οι πιο στενοί φίλοι του γαμπρού, που κρατώντας ένα μπουκάλι με τσίπουρο ή ρετσίνα ο καθένας στο χέρι, χόρευαν συνεχώς διάφορους καρσιλαμάδες κυρίως, ενώ ταυτόχρονα προχωρούσαν κι όλας. Άλλοτε πάλι, όλο μαζί το ψίκι, κι ενώ τα όργανα έπαιζαν το σκοπό, τραγουδούσαν το:

Να ζήσει η νύφη κι ο γαμπρός

να ζήσει κι ο κουμπάρος

να ζήσει κι ο συμπέθερος

να κάνουν κι άλλους γάμους

τραλαλαλά -λαλαλαλά....

Αξίζει να σημειωθεί, ότι καθ όλη αυτή την διαδρομή, ο γαμπρός δεν συμμετείχε στους χορούς, παρά μόνο γελούσε κάπου-κάπου, περπατώντας με βήμα σταθερό, ντυμένος στα καλύτερά του και συνοδευόμενος από δυο από τους πιο στενούς του συγγενείς, μάνα, πατέρα, αδελφή ή αδελφό, που ταυτόχρονα τον κρατούσαν από τα μπράτσα, "ανγκαζέ" όπως λέγαμε.

            Την ίδια ώρα στο σπίτι της νύφης, γινόταν το ντάρισμα. Η νύφη ήταν ντυμένη και έτοιμη για το στεφάνωμα και ντάριζε τους συγγενείς της.Έδινε δηλαδή σε όλους τους συγγενείς της από ένα δώρο, που συνήθως καρφιτσώνονταν στο πέτο.Άλλος έπαιρνε μαντήλι,άλλος πετσέτα κι άλλος ένα μικρό διακοσμητικό στολίδι, που καρφιτσώνονταν στο πέτο. Στο γάμο της νουνάς μου της Κατερίνης Χατζούδη, θυμάμαι πως η νουνά μου, μου είχε καρφιτσώσει στο πέτο ένα μικρό άσπρο μυξομάνδυλο. Όπως γυρνούσα λοιπόν κορδωμένος για το δώρο, που είχα πάρει, συνάντησα τον μπάρπα Θανάση  Ιντζέ ή Ωνάση, όπως τον έλεγαν γιατί ισχυρίζονταν, ότι ήταν αδελφός του μεγάλου, του Αριστοτέλη Ωνάση και μου είπε με την χαρακτηριστική του πρωτευουσιάνικη προφορά.

-Καλέ συ, Κονομούδι είσαι; Αυτό το μαντιλούδι η Χατζούδη σου το ντάρισε;

 Σε λίγο το ψίκι έφτανε στο σπίτι της νύφης, όπου τους υποδέχονταν με χαρές και χειροκροτήματα. Κι ενώ ο γαμπρός με το ψίκι του, παρέμενε στην αυλή του σπιτιού της νύφης, κορδωμένος πάντα, ανάμεσα στους συγγενείς του, άλλοι στρώνονταν στον χορό, μαζί πλέον με το άλλο ψίκι, της νύφης.

Σ αυτή την φάση, το πιο δύσκολο έργο είχε να επιτελέσει ο κουμπάρος. Η νύφη ήταν ήδη έτοιμη, αλλά στολισμένη  με το νυφικό της φόρεμα και χτενισμένη περίμενε  κλειδωμένη στο δωμάτιό της, μαζί με τις φιλενάδες της, που συμμετείχαν στις χαρές της, να έλθει ο κουμπάρος να την πάρει για να την κατεβάσει στην αυλή, ώστε όλοι μαζί πλέον να ξεκινήσουν για την εκκλησία. Να έλθει ο κουμπάρος! Καθόλου εύκολο πράγμα! Για να φθάσει ο κουμπάρος στην νύφη έπρεπε να περάσει από το πλήθος των συγγενών της, που όπως ήθελε το έθιμο, αντιστέκονταν, μη θέλοντας τάχα να παραδώσουν το κορίτσι τους. Να μην φύγει από το σπίτι τους. Στιγμές συγκινητικές. Όμως κάποτε ο κόσμος άνοιγε κι ο κουμπάρος έφθανε ως την κλειδωμένη πόρτα του δωματίου της νύφης. Εκεί υπήρχε μια δεύτερη σειρά άμυνας. Για να ανοίξει η πόρτα ο κουμπάρος έπρεπε να αγωνιστεί και να "τάξει". Να υποσχεθεί δηλαδή ότι θα κεράσει ή να δώσει εκεί επί τόπου αρκετά χρήματα. Κι όταν πια γίνονταν κι αυτό τότε όλα τα κάστρα είχαν πέσει. Ο κουμπάρος συνόδευε την νύφη στην έξοδό της από το κυρίως σπίτι στην αυλή, όπου ήταν το πλήθος.

 Θυμάμαι πάντα με συγκίνηση ένα γάμο, στον οποίο βρέθηκα, παιδί ακόμα  τότε. Η νύφη έβγαινε στην αυλή του πατρικού της σπιτιού συνοδευόμενη από τον κουμπάρο, κατεβαίνοντας από μια εξωτερική σκάλα, από το δεύτερο όροφο προς την αυλή. Τα όργανα έπαιζαν τον κατάλληλο σκοπό, ενώ ο κόσμος τραγουδούσε κι οι περισσότεροι σχεδόν έκλαιγαν ταυτόχρονα:

Έβγα μάνα μου, να ιδείς τον ήλιο

κι αν εβράδυασε, πες μου να φύγω

Φεύγω μακριά απ τους γονείς μου

Απ’ τ αδέλφια μου, τους συγγενείς μου.

 

Θέλεις ράνε μου γλυκιά μου μάνα

Θέλεις βάνε μου μαργαριτάρι

κι αργυρό σταυρό να με φυλάει..

 

Ακολουθούσαν άλλα τραγούδια όπως το:

Σήμερα  γάμος γίνεται

Σ’ ωραίο περιβόλι,

σήμερα  αποχωρίζεται

η μάνα από την κόρη

Γαμπρέ τη νύφη μας καλά

να μη την εμαλώνεις

σαν άσπρο τριαντάφυλλο

να την εκαμαρώνεις.

Στιγμές γεμάτες συγκίνηση. Ύστερα όλοι μαζί ξεκινούσαν για την εκκλησία. Μπροστά και πάλι τα όργανα και πίσω οι χορευταράδες του χωριού με το κρασί στο χέρι, χορεύοντας και κάνοντας πολύ σαματά. Πίσω ακολουθούσαν νύφη και γαμπρός, ο καθένας "ανγκαζέ" με τους συνοδούς του.

Μόλις το ενωμένο ψίκι έφθανε στην κατηφόρα για την εκκλησία, αφού περνούσε το "πάνω το πλατάν", γίνονταν μια στάση. Κάποιοι έδιναν ένα φρεσκοζυμωμένο ψωμί στη νύφη, που ήταν χωρισμένο σε πολλά μικρότερα κομματάκια. Η νύφη το έπιανε με τα δυο της χέρια και καθώς η ίδια έβλεπε προς την εκκλησία, το πέταγε πάνω από το κεφάλι της προς τα πίσω, μέσα στο πλήθος. Όποιος νέος ή νέα προλάβαινε να πάρει έστω και μια ψίχα από αυτό το "κλικ", ήταν τυχερός κι ευτυχισμένος. Έτσι τουλάχιστον το ήθελαν οι δοξασίες. Το βράδυ θα το έβαζε κάτω από το προσκεφάλι του και θα ονειρεύονταν το ταίρι του, το οποίο και θα το παντρεύονταν τελικά κάποτε. Καταλαβαίνετε λοιπόν τι γίνονταν από την νεολαία, για ένα μικρό κομματάκι από το "κλικ" της νύφης.

Είναι αλήθεια ότι μια φορά πήρα και εγώ ένα μεγάλο κομμάτι από ένα νυφιάτικο "κλικ", μόνο, που ήταν πολύ αργά πια, για να ονειρευτώ ποια θα έπαιρνα. Ήμουν παντρεμένος με μεγάλα ήδη παιδιά. Ήταν την μέρα που έγινε στο χωριό, ο γάμος του Δημήτρη του Χατζούδη, του γιου του Λευτέρη, με την Στέλλα Σαμαρά, που είχε γίνει με όλα τα παλιά- καλά έθιμα.

Οι μουσικοί σταματούσαν να παίζουν. Ο κόσμος έμπαινε στην εκκλησία, για να παρακολουθήσει το μυστήριο του γάμου. Στην εκκλησία επικρατούσε απόλυτη τάξη, που διαταράσσονταν μόνο όταν ο κόσμος πέταγε ρύζια, κουφέτα και λουλούδια μόλις ο παπάς έλεγε το "Ησαία χόρευε....." και όταν ο παπάς έλεγε το "η δε γυνή να φοβείται τον άνδρα", οπότε κάποιες νύφες πατούσαν επιδεικτικά το πόδι του γαμπρού, ξενυχιάζοντάς τον και προκαλώντας τα γέλια του κόσμου, που το περίμενε, για να αποδείξει, ότι το τελευταίο δεν θα ισχύσει στον δικό τους γάμο.

Μετά το τέλος του μυστηρίου, τα μπρατίμια, οι φίλοι δηλαδή του γαμπρού, έπιαναν τον κουμπάρο και τον σηκώνανε ψηλά, και τον τσιμπούσαν με καρφίτσες στα πισινά, μέχρι να "τάξει". Κι αν δεν έταζε δεν κατέβαινε.

Ό κόσμος σιγά-σιγά έπαιρνε τις μπουμπουνιέρες του κι έβγαινε από την εκκλησία κατευθυνόμενος στην πλατεία. Ακολουθούσαν ο γαμπρός με την νύφη και τους συγγενείς τους, καθώς και τους κουμπάρους και τα μπρατίμια. Όλοι μαζί σταματούσαν στην σκάλα, που  υπήρχε τότε στην έξοδο της αυλής της εκκλησίας και έβγαιναν τις καθιερωμένες φωτογραφίες. Στο κάτω-κάτω σκαλί πάντα ο γαμπρός και η νύφη με τους πιο στενούς συγγενείς και στις δυο άκρες του πάνω σκαλοπατιού, σ όλες τις φωτογραφίες, όλων των γάμων, σαν εξαπτέρυγα, από την μια ο Παντελής κι από την άλλη ο Γιώργος. Δεν θυμάμαι να έχω δει φωτογραφία από γάμο στο χωριό, που να απουσιάζουν οι δυο τους. Ήταν το σήμα κατατεθέν στις γαμήλιες φωτογραφίες..

Το γλέντι συνεχίζονταν αμέσως μετά την έξοδο από την εκκλησία μέχρι αργά το βράδυ, σε μία από τις δυο πλατείες, όπου είχαν εγκατασταθεί ήδη τα όργανα κι όπου το χορό πρωτοάνοιγαν οι νιόπαντροι, οι οποίοι μετά από δυο τρία τραγούδια, που χόρευαν έφευγαν και πήγαιναν στο σπίτι, για να νταρίσει η νύφη τους συγγενείς του γαμπρού και μετά να αλλάξουν ρούχα και να βγουν στο γλέντι και πάλι.

Γαμήλια ταξίδια, Ξενοδοχεία, Φωτογραφεία κι άλλα τέτοια πολυέξοδα πράγματα δεν συνηθίζονταν τότε.Ο γάμος τέλειωνε με το τέλος του γλεντιού, τα ξημερώματα της Δευτέρας.

 [1] Στενοί φίλοι.

[2] Η πομπή του γάμου

Διαβάστηκε 2427 φορές Τελευταία τροποποίηση στις Παρασκευή, 22 Ιανουαρίου 2016 15:56

Τελευταία άρθρα από τον/την diaxirisi_bozatzidis_adamiotes

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Τα "μουστουλούκια" Ο Τσέκος »
Συνδεθείτε για να υποβάλετε σχόλια